Sina-kastély - Érd

látnivalók Érden

Sina-kastély - Érd

Az 1869-ben épített neoreneszánsz Sina-kastélyt 1971-ben lebontották, ám mai állapotában is izgalmas látvány. Érdekessége, hogy 1940-től KALOT-népfőiskola működött itt.

A kastély egykori vendégei között a kor arisztokratái, írói, tudósai, művészei egyaránt megfordultak. Az érdi kastélyt "az aranyember kastélyának" is nevezték. Sina Simon főúri vendéglátását élvezték 1876-ban a régészeti kongresszus angol, francia, német tudósai, akiket fellobogózott gőzhajó hozott Érdre, hogy a régészeti nevezetességeket tanulmányozzák.

Ma is jól kivehetők a lebontott kastély falainak alapjai, be lehet sétálni déli kapujának romjai között belső udvarára. Áll a kút, látszanak a portikusz irányába felvezető, valamint az emeleti vendégszárny felé induló lépcsők maradványai. Felfedezhetők az egykori timpanont alátámasztó oszlopok összetört darabjai.

A kastély nyugati szárnya és a Kakukk-hegy között szűk udvar húzódott, innen lehetett a hegybe vájt pincéket megközelíteni. A kastélyhoz tartozó dongaboltozatos, több, egymással összekötött folyosókból álló pincerendszer és az épület alá behúzódó nagyméretű dongaboltozatos terem ma is létezik. Hasznosítására érlelődnek az elképzelések.
Település ismertető
  • Érd

    Érd megyei jogú város a budapesti agglomerációban, Pest megyében található. Lakossága 63 ezer fő. A Duna-parti...

érdi és környéki programok

Szállások Érdenés környékén


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu